Najaarssnoei

Najaarssnoei

Het is herfst en voor je het weet is het alweer winter. We zijn allang afgestapt van het idee ‘de tuin winterklaar maken’. Niet nodig, slecht voor de biodiversiteit en het aanzien van je tuin in de donkere maanden. Bovendien mis je de kans om je tuingrond gratis en voor niks te verbeteren en je gevoelige planten tegen vorst te beschermen wanneer je elk blaadje uit de tuin verwijdert. Een goede mulchlaag doet wonderen! Dat neemt niet weg dat er planten en struiken zijn die er letterlijk van opfleuren door ze in het najaar te snoeien. Waar kun je nu de tuinschaar in zetten?

Snoeien in de herfst

ROZEN
Rozenstruiken, klimrozen en rozen op stam snoei je na de bloei om ze te beschermen tegen najaarsstormen en vorst. Snoei lange, dunne uitlopers en zijtakken tot zo’n 10 centimeter terug. Verwijder ook bruine, dode takken, bladeren die zijn aangetast door sterreroetdauw (‘Blackspot’) en takken die elkaar kruisen. Bind de hoofdtakken en nieuwe, stevige scheuten van klimrozen indien nodig vast.

HERFSTFRAMBOZEN
Na de laatste oogst en als al het blad van de struik gevallen is kun je de struik tot op de grond terugsnoeien, want deze vormt vruchten op nieuwe takken. Doe dit echter niet bij zomerframbozen, want die geven vrucht op het oude ‘hout’.

CONIFEREN, TAXUS en KLIMOPHAGEN
Deze wintergroene struiken en hagen kun je in september nog een laatste keer mooi in vorm snoeien, zodat ze strak de winter ingaan. Gebruik hiervoor een scherpe, handmatige of elektrische heggenschaar. Snoei coniferen en taxus lichtjes en nooit terug tot op het oude, kale hout, anders lopen ze niet meer uit. Kies een bewolkte dag, anders kunnen de naalden door de zon verbranden.  

BLADVERLIEZENDE BOMEN  
Snoei de zogenoemde ABC-bomen, die kunnen gaan ‘bloeden’ wanneer je te laat in het jaar snoeit, voordat ze al hun blad hebben verloren. Dus de esdoorn (Acer), de berk en haagbeuk (Carpinus), maar bijvoorbeeld ook de tulpenboom (Liriodendron tulipifera).

Extra snoeitips

  • Gebruik scherp en schoon snoeigereedschap
  • Draag goede handschoenen, zeker wanneer je rozen te lijf gaat
  • Snoei hagen naar boven toe iets smaller, zodat ook de onderste delen voldoende zonlicht vangen
  • Maak van het snoeiafval een takkenril of een hoopje takken achter in de tuin of achter een hoge struik, waar insecten en kleine dieren beschutting en voedsel kunnen vinden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...