Weg met slakken!

Weg met slakken!

Met het opkomen van al dat frisse groen in onze tuin verschijnen helaas al snel ook de eerste slakken. Hoe beschermen we onze planten tegen deze slijmerige veelvraten?

  • Houd vooral fris groen blad én de hosta’s in de gaten. Kijk liefst dagelijks even onder de bladeren of er kapers op de kust zijn.
  • Loop vooral tijdens of kort na een regenbui de tuin in voor een slakkencontrole. Ook bij avondschemering is de kans groot ze makkelijk te vinden en te verwijderen.
  • Graaf bij kwetsbare planten een bekertje met bier in de grond. Slakken zijn dol op bier en zullen erin vallen en in volle dronkenschap verdrinken.
  • Tegenwoordig zijn er koperen ringen en koperen tape verkrijgbaar om rond planten in de grond te duwen en op de randen van potten te plakken.
  • Ook zijn er milieuvriendelijke slakkenkorrels waar andere dieren en vogels niet ziek van worden verkrijgbaar. 
  • Maak de tuin aantrekkelijk voor vogels, dan blijft de slakkenoverlast zeker beperkt. Zorg voor voldoende voedselbronnen, een waterelement en beschutte nestelplekken. Denk bijvoorbeeld aan bessenstruiken, bloeiende planten die insecten lokken en (winter)groene hagen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...