Vaste planten willen nu de grond in

Vaste planten willen nu de grond in

Vaste planten zijn de vaste waarden in je border en tuin. In de winter verdwijnen ze bovengronds, maar elke lente opnieuw zijn ze trouw weer op post. Voor het planten van deze ‘rotsen in de branding’ is april de ideale maand. De dagen zijn al langer, de zon laat zich wat vaker zien en de temperatuur stijgt. Bovendien is de keuze in het tuincentrum nu heel groot. Een keuzehulp voor wie wat verloren loopt in het aanbod.

Uiteraard kun je niet om de groeiomstandigheden in jouw tuin heen. Kies planten altijd in functie daarvan. Je kunt de planten aanpassen aan je tuin; je tuin aanpassen aan de planten is heel wat moeilijker en is zeker op lange termijn geen goed idee.

Met langbloeiers ben je verzekerd van een zomer lang kleur in je tuin. Denk aan verschillende geraniumsoorten, Persicaria amplexicaulis, dropplant (Agastache), Verbena bonariensis, Lavatera, klokjesbloem (Campanula), kattenkruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea purpurea), Erysimum ‘Bowles Mauve’, duizendblad (Achillea millefolium)

Ga voor planten die ook voor en na de bloei iets te bieden hebben: ze lopen mooi uit, hebben decoratieve zaaddozen of een prachtig wintersilhouet…

Vergeet ook de bladplanten niet: ze brengen ook kleur in je tuin en doen dat van de vroege lente tot de late herfst. Denk maar aan hosta met soorten in alle mogelijke tinten groen, varens, ezelsoor, … De kampioen is wel Heuchera: in deze familie vind je wel een cultivar in elke tint van groen, geel, oranje, rood, paars of bruin.

Tot slot zijn ook planten die beweging brengen in de border, en dan hebben we het vooral over siergrassen, eigenlijk onmisbaar.

Veel vaste planten die het naar hun zin hebben, breiden zich in de breedte uit. Ze worden daardoor vaak te groot, of het hart van de plant wordt te oud om jonge scheuten te vormen. Tijd om de plant te delen. Dat doe je zo:

  • Haal de plant, mét een ruime wortelkluit, met een spitvork of spade uit de grond.
  • Schud de overtollige aarde van de kluit zodat je wortels en groeipunten goed kunt zien.
  • Verdeel de wortelkluit met je handen (bij minder compacte kluiten) of een scherpe spade (bij planten met grote, harde kluit) in twee of meerdere delen, zonder de groeipunten te beschadigen.
  • Gooi het oudste, middelste deel van de plant en andere plantendelen met weinig scheuten weg, en plant de jongere buitenste delen opnieuw uit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...