Woonplant van de Maand december: hyacint

Woonplant van de Maand december: hyacint

Het is alweer de laatste maand van 2015! Hekkensluiter Woonplant van de Maand december is de Hyacint. Ook u kunt deze woonplant op een voetstuk zetten.

Het verhaal van de Hyacint
De wetenschappelijke naam van de hyacint is Hyacinthus. De naam Hyacinthus komt van het Griekse Hyakinthos, een mythologische figuur. Hyakinthos was een mooie jongen die door Apollo werd bemind en per ongeluk werd gedood. Uit het op de aarde stromende bloed deed Apollo een bloem ontspruiten, de Hyakinthos. Het Griekse woord is gelatiniseerd en werd Hyacinthus. 

Productie van de Hyacint
Bij Nederland denkt u misschien aan tulpen, maar de Hyacint is met 46 miljoen planten per jaar een van de belangrijkste in Nederland geteelde bolgewassen. De bollen op pot komen uit de koelcel en komen vervolgens snel in bloei bij voldoende warmte en licht.

De Hyacinthus staat symbool voor vrede en macht en komt oorspronkelijk uit West-Azië; Turkije, Syrië en Libanon. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17-de en 18-de eeuw was de Hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden, gelukkig is de plant er inmiddels voor iedereen. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Hyacint?

  • Potmaat en verschijningsvorm. Bij de aankoop van Hyacinten is onder andere bepalend de potmaat, aantal bollen per pot / schaal, kleur, rijpheid en het aantal nagels (bloemetjes) per bloemsteel. 
  • Gezondheid. Let er op dat de plant vrij is van ziekten en plagen. 
  • Wortels. Het kan voorkomen dat de bollen slecht geworteld zijn en los op de pot liggen. 
  • Knoppen en blad. Ook een aandachtspunt is verdroogde bovenste knoppen (stronagels) of geel blad, dit is veelal terug te voeren tot de teeltwijze. Een goed ontwikkelde knop waar enigszins kleur op zit geeft de minste kans op knopverdroging of niet uitkomen.
  • Schimmel. Wanneer er schimmel op de bollen of grond zit, is de Hyacint te nat geweest. 

Hyacintassortiment
Hyacinten worden meestal op kleur verkocht en minder op cultivarnaam. De meest voorkomende kleuren in het Hyacinten-op-pot assortiment zijn wit, roze en blauw. Daarnaast komen er steeds meer andere kleuren voor als lila, zalm, dieppaars, zachtgeel en rood. Qua bloemvorm zijn er enkelbloemige en gevuldbloemige soorten verkrijgbaar. Een bijzondere verschijning is de Multiflora, waarbij meerdere bloemstelen uit één bol komen.

Verzorgingstips voor de hyacint
De pothyacint is een heerlijk geurende plant die lang plezier kan geven. Voor een lange bloei verlangt de plant binnen een zo koel mogelijke plek. In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water. Voeding is eigenlijk niet nodig, doordat de meeste voeding al in de bol aanwezig is. Wanneer de hyacint koel (bijvoorbeeld in een schaal/mandje bij de voordeur) staat blijft hij mooi compact en stevig. In huis weinig water geven, dan blijft hij ook mooi compact en is kans op omvallen minimaal.

Creatieve tips voor de Hyacint
Door zijn geurende eigenschappen en het ontluikende bolletje past de Hyacint prima bij de kerstgedachte van het nieuwe leven. Het verwerken van de bollen met bloemen eraan in kransen, tafeldecoraties en kerstarrangementen past dan ook helemaal bij deze periode.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...