De tuin winterklaar maken of niet?

De tuin winterklaar maken of niet?

Al jaren maken de meesten van ons de tuin graag netjes ‘winterklaar’. Maar eigenlijk hoeven we dat maar mondjesmaat te doen. Scheelt een hoop werk en het heeft veel voordelen als we de boel een beetje de boel laten.

Laat maar waaien!
De ene tuinier stoort zich niet aan die uitgebloeide stengels en bruine bladeren, de andere kan zich er mateloos aan ergeren. Natuurlijk kunt u altijd besluiten alles een beetje te fatsoeneren en af te knippen, maar realiseert u zich dat het juist nuttig is afgestorven bloemen en planten te laten voor wat ze zijn. Hetzelfde geldt voor afgevallen bladeren. Ze bieden de planten namelijk bescherming tegen vorst én ze vormen schuil- en voedselplekken voor allerlei nuttige insecten en kleine dieren. Regenwormen en kleine insecten veranderen de afgestorven delen bovendien in humusrijke grond.
Afgevallen bladeren dient u wel te verwijderen van het gazon, om verstikking van het gras en lelijke plekken tegen te gaan, en uit de vijver, omdat ze op de bodem gaan rotten en de vijver laten verzuren. 

Wel doen

  • Gooi of hark afgevallen bladeren op de composthoop, in de border of moestuin of gebruik ze als afdekmateriaal voor planten en bloembollen in pot. Doe dat niet met kastanje- en iepenblad, vanwege het risico op ziektes, en niet met eiken- en beukenblad, want die verteren langzaam.
  • Maak van afgevallen takken en snoeihout een stapel of ril. Deze bieden beschutting en voedsel aan insecten en kleine dieren en vogels, zoals het winterkoninkje.
  • Eventueel rondslingerend gereedschap en plantensteunen verzamelen, schoonmaken en opbergen in de schuur of garage.
  • Potten met uitgebloeide, afgestorven planten leeg- en schoonmaken en vervolgens opbergen. Of bekleed de binnenkant van de potten met noppenfolie om ze tegen bevriezing te beschermen en plant er wintergroen of winterbloeiers in. 
  • Vorstgevoelige planten beschermen met conifeertakken, noppenfolie, vliesdoek of rietmatten.
  • De vijver ijsvrij houden.
  • Controleren of boomsteunen nog stevig staan en aangebonden zijn en of de klimplanten vastgezet moeten worden.
  • De buitenkraan afsluiten en alle gieters, emmers en zinken teilen in de garage of schuur zetten.
  • De vogels voeren en van drink- en waswater voorzien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...