Courgettes en pompoenen

Courgettes en pompoenen

In een mooie moestuin of een eetbare siertuin mogen ze eigenlijk niet ontbreken: courgettes en pompoenen. Ze krijgen mooi, groot blad en decoratieve, zonnig-gele bloemen. Heeft u ze eerder in het jaar gezaaid of geplant, dan plukt u er nu volop de vruchten van.

Oogstgarantie
Courgettes (eigenlijk ‘mergpompoenen’) en pompoenen zijn makkelijk te kweken. Ze willen een goede, voedzame bodem en veel zon. Zelfs op zware kleigrond en op zandgrond zullen ze het doen, mits u deze verrijkt met goede grond en compost, ze regelmatig water geeft en – in het begin – de slakken op afstand houdt. Ze groeien snel en flink, dus reken op een vierkante meter per plant. Ze vormen mannelijke bloemen, die op lange, dunne stelen staan, en vrouwelijke bloemen, die kortere stelen met een verdikking hebben. U kunt de vruchten groot laten worden, maar oogst ze liever als ze wat kleiner zijn, dan zijn ze nog smakelijker en vormt de plant snel weer nieuwe vruchten. Soms kan één plant wel dertig tot veertig vruchten opleveren. Mest ze daarom wel af en toe bij.

Tips

  • De kruipende stengels van pompoenen hebben ook klimranken, dus leid eens een pompoen over de pergola, schutting of berceau.
  • Het blad van de courgette kan best stekelig zijn, draag daarom tuinhandschoenen als u de vruchten met een stukje van de stengel afsnijdt.
  • Blijf oogsten, des te meer vruchten levert de pompoen- en courgetteplant op. Controleer om de dag of er weer vruchten vanaf gesneden kunnen worden – kijk daarbij goed onder en tussen de grote bladeren.
  • Eet courgettes en pompoenen vooral vers, maar op een koele plaats van circa 12 tot 15 graden Celsius (dus niet in de koelkast) kunt u ze wel een week bewaren. Oude, grote courgettes en pompoenen kunt u weken bewaren en zijn prima om soep van te maken.
  • In de keuken kunt u de courgettes vullen met bijvoorbeeld rijst, gehakt, paprika en kruiden en ze vervolgens in de oven laten garen. Pompoensoep is heerlijk, of u er nu gember en sinaasappelsap aan toevoegt of wat truffelsnippers. De bloemen kunt u vullen met ricotta of feta en frituren in een beslagje van bloem, bier en ei. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...