Goede afwatering in de tuin

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

  • Maak van uw tuin geen compleet bestrate ‘concrete jungle’; ideaal is een verhouding van 30% bestrating/verharding en 70% beplanting.
  • Kies halfverharding (split, grind, gravel, schelpen, houtsnippers) voor de aanleg van tuinpaden.
  • Leg waar mogelijk (garage, schuur, tuinhuis) een groen dak aan; die beplanting vangt ook regenwater op.
  • Zorg voor een losse, luchtige bodemstructuur door – zeker bij een nieuwbouwhuis – de grond goed om te spitten en te verbeteren met compost.
  • Laat paden en het terras een klein beetje schuin aflopen, een centimeter per vierkante meter, zodat het water naar de border, het gazon of in een afvoerputje of -goot loopt.
  • Leg staalprofielen tussen de terrastegels.
  • Leg bij een structureel natte grond een drainagesysteem aan of laat dit door een specialist aanleggen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...