Vorstvrij de winter door

Vorstvrij de winter door

Koning winter komt eraan en het is altijd weer spannend hoeveel sneeuw, ijzel en koude hij meebrengt. Tijd om in actie te komen met deze tips om vorstgevoelige tuinplanten en planten in pot de winter door te helpen.

Beschutting bieden
Mediterrane en exotische kuipplanten als oleander, fuchsia, Solanum, bougainville en Tibouchina laat u overwinteren in de schuur, garage, een onverwarmde kamer of gang. Planten die nauwelijks beschut staan kunnen niet alleen schade oplopen door de vorst, maar ook door hevige regenbuien en een snijdende wind. Zet potplanten van terras of balkon daarom bij elkaar tegen de (relatief warme) muur van het huis, onder een afdak of veranda. Let er daarbij op dat overtollig regenwater uit de pot kan weglopen; zet de potten op pootjes, houten balkjes of leg er wat vellen karton onder.

Inpakken
Planten in potten zijn kwetsbaarder dan planten in de volle grond. De wand van een pot is dun en daardoor kunnen de wortels van de planten eerder bevriezen. Terracotta potten kunnen bij strenge vorst zelfs kapot vriezen. Bescherm de pot of bak daarom met noppenfolie, maar zorg er daarbij voor dat water aan de onderkant kan blijven weglopen en dat de plant kan blijven ademen. Of zet de pot in een grotere pot of een aantal potten bij elkaar in een kist en vul de tussenruimtes op met blad, stro of dennen- of coniferentakken. Grote tuinplanten als bananenplanten, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca kunt u beschermen door er met bamboe- of tonkinstokken een wigwam rond te vormen en deze te omwikkelen met jute zakken of rietmatten. Vul de wigwams bij strenge, aanhoudende vorst voor de zekerheid op met stro, droog blad en/of dennentakken. Bescherm het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) van stamrozen door er dennen- of kerstboomtakken of stro met jute om te binden. 

Bedekken
Als bescherming tegen vorst én uitdroging kunt u wintergroene planten bedekken met een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Het is dan het best de plant tegen het zonlicht te beschermen met vliesdoek of een oude handdoek. Bedek de voet van klim- en struikrozen met een hoop aarde (= ‘aanaarden’). Zet rietmatten tegen leifruit en haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...