Voorjaarsbollen planten

Voorjaarsbollen planten

Ook tuinieren is vooruitzien. Dus niet getreurd als de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt. Beleef de nodige voorpret door voorjaarsbollen te planten. De beste tijd daarvoor is vanaf eind september tot begin november. De bollen hebben een koude periode nodig om in de lente tot bloei te komen, maar plant ze in ieder geval ruim vóór de eerste vorst. Het assortiment bloembollen in ons tuincentrum is vanaf begin september optimaal.

Hoe?
Bollen planten is heel eenvoudig. Stelregel is dat u ze – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk hiervoor én voor de plantafstand op de verpakking. En verwen ze meteen met wat water.

Waar?
Voorjaarsbollen kunnen vrijwel overal geplant worden: in de border, in het gazon en in potten. Zolang ze maar niet te nat staan, want bollen houden van droge voeten.

Welke?

  • In de border: sneeuwklokje, tulp, narcis, krokus, blauw druifje (er is ook een witte en een tweekleurig-blauwe-variant), sneeuwroem (Chionodoxa), Anemone blanda (wit en blauw), hyacint, Oosterse sterhyacint (Scilla siberica), knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans), zomer- of lenteklokje (Leucojum), sierui (Allium), prairielelie (Camassia leichtlinii)
  • In het gazon: sneeuwklokje, krokus, narcis, Anemone blanda, zomer- of lenteklokje (Leucojum), Oosterse sterhyacint, sneeuwroem
  • In pot of bak: tulp, narcis, hyacint, Oosterse sterhyacint, blauw druifje, voorjaarster of oude wijfjes (Ipheion uniflorum), lage sieruien als Allium karataviense (25 cm hoog, mooi blad)

Tips

  • Er zijn bollen die vroeg bloeien (vanaf januari-februari) en die laat bloeien (mei-juni). Kijk op de verpakking en kies beide soorten om de bloei zo veel mogelijk te spreiden.
  • Pas in een pot de laagjesmethode toe: plant de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Plant ze niet te dicht tegen elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing. Omwikkel de pot in de winter met noppenfolie om die tegen vorst te beschermen. Zorg er daarbij wel voor dat overtollig regenwater weg kan lopen.
  • Bollen in het gazon? Steek met een spade een graszode uit, licht hem op, plant de bollen en plaats de graszode weer terug. Maai het gras in het voorjaar pas als het groen van de bollen helemaal afgestorven is of maai er tot die tijd omheen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...